Kooperatifimiz, 1163 sayılı Kooperatifler Kanunu hükümlerine göre 06.07.2022 tarihinde 15 kurucu üyenin girişimiyle “Sınırlı Sorumlu Ecza Çalışanları Tüketim Kooperatifi” unvanıyla İstanbul merkezli olarak kurulmuştur.
Kooperatifimizin kuruluş amacı ortaklarının gereksinim duyacağı her türlü tüketim ürünü ihtiyacını kaliteli, güvenilir ve bütçelerine uygun fiyatlarla temin etmektir. Bireylerin tek başlarına yapamayacakları veya birlikte yapılmasında yarar bulunan işleri ekonomik güçlerini bir araya getirerek işbirliği ve dayanışma modeliyle yapmalarının en güzel örneği kooperatiflerdir.
Kooperatifler, birliktelik ve dayanışmayı esas alan, insan odaklı, demokratik ve eşitlikçi, şeffaf ve katılımcı bir yönetim anlayışına sahip toplumsal sorumluluk ve duyarlılık bilinciyle hareket eden örgütlü yapılardır.
Kooperatifler; yerel ve bölgesel kalkınmayı destekler, gelir adaletsizliğini ve toplumsal eşitsizliği azaltır, demokratik katılım ve şeffaf yönetim anlayışıyla da sosyal örgütlenme ve birlikte iş yapma kültürüne katkı sağlar.
Kooperatifler bir yandan ortaklarının sosyal ve ekonomik imkânlarını geliştirmeyi amaçlarken diğer yandan da piyasanın üretici ile tüketici yararına oluşmasına katkıda bulunarak ekonominin sağlıklı büyümesine ve gelişmesine yardımcı olur.
Kooperatifçiliğin dünyada ve ülkemizde tarihine kısaca değinmek gerekirse; 1844'te İngiltere’de kurulan ilk kooperatiften bugüne kooperatifçilik dünyada 5 anakaraya yayılan, yeryüzünün en büyük sosyoekonomik evrensel hareketi olup ortak sayısı 800 milyonu bulmaktadır. Yani dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 10'u bugün kooperatif ortağıdır. Kooperatifçiliğin Osmanlı İmparatorluğu dönemine bakacak olursak; Mithat Paşanın 1863’de kurduğu Memleket Sandıkları, sonradan 1883’te Menafi Sandıkları adını almış ve bunlar da 1888’de tümden kaldırılarak yerine bugünkü Ziraat Bankası kurulmuştur.
Cumhuriyet döneminde ise kooperatifçilik hareketi Atatürk önderliğinde yeniden başlamıştır. Mustafa Kemal Atatürk, böyle evrensel ve çağdaş bir hareket olan Kooperatifçilikle bütün hayatı boyunca uğraşmış; düşünce ve eylemleriyle Türk kooperatifçilik hareketinin öncüsü ve kurucusu olmuştur.
Atatürk 1920’deki Kooperatif Şirketler Kanun Tasarısı’nda; “Tüm öğretmenler, ziraatçılar, ticaret odaları mensupları kooperatifçiliği öğrensinler ve öğretsinler” der. İtalyan kooperatifçi Prof. Serpieri, “Kooperatifçilik bu yüzyılın en büyük buluşudur. Eğer kooperatif diye bir buluş olmasa idi, aile işletmeleri ölürdü” der.
Atatürk sadece sözleriyle değil eylemleriyle de kooperatifleşme hareketine katkıda bulunmuştur. Örneğin iki önemli kooperatifin kurucu ortağı olmuştur. Bunlardan biri, tarımsal amaçlı bir kooperatif olan Tarım Kredi Kooperatifi’dir. Diğeri ise, Ankara Memurları Tüketim Kooperatifi’dir.
Tüketim kooperatifi olarak ise bugün dünyada 65 bine yakın tüketim kooperatifi olup, bu kooperatiflerin toplam ortak sayısı 142 milyonu geçmektedir. Bu rakamlar dünyadaki tüm kooperatiflerin %24’ünü, ortak sayısı olarak ise %18’ini oluşturmaktadır.
Türkiye'de de 8,5 milyona yakın ortağı ile çeşitli alanlarda faaliyet gösteren 85 bin kooperatif bulunmakta olup Türkiye'de bugün nüfusun yaklaşık yüzde 10’u kooperatif ortağıdır. Türkiye'de tarımsal kooperatif ortak sayısı ise 5 milyonu bulmaktadır.
Tüketimden doğan ortak gücümüzü bütçemize yeniden katmak, birlikte üretip adil bir şekilde birlikte paylaşmak, demokratik katılım ve şeffaf bir yönetim anlayışıyla örgütlenmek… Piyasa dengelerini üretici, tüketici ve küçük işletmeler lehine oluşturarak gelir adaletsizliğinin önüne geçmek, çevreye duyarlı ve toplumsal sorumluluk bilinciyle hareket ederek toplumun sosyal, kültürel ve ekonomik gelişimine katkı sağlamak için…
“ŞİMDİ KOOPERATİF OLMA ZAMANI… KATIL, ORTAK OL VE PAYLAŞ”
“Muhakkak surette birleşmede kuvvet vardır. Kooperatif yapmak, maddi ve manevi kuvvetleri, zekâ ve maharetleri birleştirmektir.” Mustafa Kemal ATATÜRK